Gwendolyn Masin

János Balázs

Izabella Simon

Orsolya Korcsolán

Miranda Liu

 
 
 

Liszt Ferenc Kamarazenekar

www.lfkz.hu

 

LFKZ_bio.pdf

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is.

Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában: felléptek többek között Ascona, Besançon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander és Moritzburg, Menton híres fesztiváljain. Többször is meghívták az együttest az Egyesült Államokba és Japánba, de eljutottak Dél-Amerikába (melynek során többek között Buenos Aires és Sao Paulo hangversenytermeiben játszottak nagy sikerrel), Indiába és Kínába is.

Koncertjeiken és lemezeiken olyan kiváló szólistákkal muzsikáltak együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, David Ojsztrah, Henryk Szeryng, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Vagyim Rjepin, Kocsis Zoltán, Maurice André, Martha Argerich, Pierre Fournier, Heinz Holliger, Schiff András, Pauk György, Frankl Péter, Hansjörg Schellenberger, Vagyim Rjepin, Starker János, Midori vagy a Laredo Trio.

Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar kiemelkedő munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 2001 októberében a Zeneakadémián átvették a Hungaroton újabb elismeréséről szóló díját. 2003 augusztusában Sárospatak városa Pro Urbe díjat adományozott a zenekarnak, majd ugyanezen év novemberében Göncz Árpád átadta a Magyarország Európában Alapítvány oklevelét az együttesnek. 2006. március 25-én, Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából, a zenekar átvette a Magyar Művészetért Kuratórium és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által adományozott herendi Bartók-emlékszobrot, mellyel elismerték, hogy az együttes ,,méltó hordozója Bartók szellemi örökségének''. 1991 óta az együttes az Óbudai Társaskört tekinti otthonának, amely nyugodt körülményeket biztosít a próbáknak s az elmélyült műhelymunkának.

A zenekar gyakran játszik együtt más művészeti ágak kiváló képviselőivel. Legemlékezetesebb szereplésükre talán Szolnokon az Amadeus című darabban került sor Darvas Ivánnal és Alföldi Róberttel Szikora János rendezésében. De nagy sikert arattak a Győri Balettel, a Budapest Klezmer Band-del, Roby Lakatos jazz társulatával és a Snétberger Ferenc gitárművésszel közös fellépések is. Emellett természetesen továbbra is a hagyományos fellépések jelentik az együttes fő profilját, és olyan világnagyságok tisztelték meg a zenekart az elmúlt években, mint Emmanuel Pahud, Vagyim Gluzman, Denisz Macujev, Jefim Bronfman, Gustav Rivinius, Markus Stockhausen, Boldoczki Gábor, Rost Andrea és Steven Ysserlis.

A zenekar mindig is szívén viselte az ifjú tehetségek felkarolását. Több Alma Mater koncerten is közreműködtek, valamint rendszeresen adnak elő darabokat fiatal magyar zeneszerzőktől. Az utóbbi évek nagy kihívása az utánpótlás közönség kinevelése, ezért a zenekar rendszeresen fellép a magyarországi egyetemeken, valamint ifjúsági koncerteket is tart általános iskolások számára.

Az elmúlt évek bővelkedtek kiemelkedő koncertekben. 2010-ben az együttes fellépett Frankfurtban, az Alte Oper, és Düsseldorfban a Tonhalle koncerttermeiben, valamint a Mecklenburg – Vorpommern Fesztiválon. Abban az évben került sor első fellépésükre Ománban, az újonnan épült muscati Operaházban. A 2011-es Liszt - év számos újdonsággal szolgált a zenekar számára. Koncerteztek Pekingben a világhírű National Centre for the Performing Arts koncerttermében, valamint meghívást kaptak Ázsia egyik legrangosabb fesztiváljára: a China – Shanghai International Arts Festival-ra. A tavalyi évben végre sor került a zenekar első erdélyi turnéjára, Kolozsvárott és Székelyudvarhelyen léptek fel, valamint Rosztropovics szülővárosába, Bakuba is eljutottak. A Liszt – év és a magyar EU Elnökség egyik megnyitó ünnepségén Madridban az Auditorio Nacionalban I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné is megtisztelte jelenlétével a zenekart.