Gwendolyn Masin

János Balázs

Izabella Simon

Orsolya Korcsolán

Miranda Liu

 
 
 
Budapest Ragtime Band

Budapest Ragtime Band

www.brb.hu

 

BRB_Bio_hun.pdf

 

A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult főiskolát és zeneakadémiát végzett zenészekből. A zenekar a tradicionális ragtime mellett népszerű klasszikus zenei darabokat is műsoron tart, és az elmúlt évtizedek alatt magas színvonalú előadásaival és különleges műsoraival az ország legpatinásabb jazz együttesévé nőtte ki magát. A zenekar célja a ragtime muzsika hagyományainak ápolása mellett több tradicionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása. Később a ragtime-ok mellé swing-melódiákat, dixieland-slágereket és virtuóz hangszerszólókat vettek műsorukba. Az egészen egyedülálló és a negyvenes évek Amerikájában népszerű Spike Jones együttesének show-műsorai adták az ötletet, hogy komolyzenei művek (Kék Duna Keringő, Kardtánc, Monti Csárdás, Brahms: Magyar Táncok stb.) tréfás, humoros feldolgozásait, paródiáit kezdjék megírni és játszani. Repertoárjukat – ahogy eddig is tették – jelenleg is újabb számokkal, zenei gegekkel, különleges hangszerelési megoldásokkal teszik színesebbé.

A Budapest Ragtime Band évente kb. 150 meghívásnak tesz eleget. Felléptek már a Berlini Filharmónia nagytermében, több alkalommal turnéztak Angliában, a Kanári-szigeteken, az Amerikai Egyesült Államokban, több német, svájci, lengyel, olasz fesztiválon játszottak, s külföldi jazzklubokban is gyakran megfordulnak. Olyan nagyságokkal adhattak koncertet, mint Dave Brubeck, Chris Barber, Clark Terry, John Scofield, Johhny Griffin.

A Budapest Ragtime Band megalakulása óta tizenegy hanghordozót készített, s már készül a következő, melynek különlegessége, hogy kizárólag magyar örökzöldek – zenekarra jellemző - feldolgozásait tartalmazza.

Az együttes rendszeresen szerepel az amerikai és a német televíziók szórakoztató műsoraiban, és gyakori vendége a hazai televíziós csatornák különböző programjainak.