Gwendolyn Masin

János Balázs

Izabella Simon

Orsolya Korcsolán

Miranda Liu

 
 
 
Balázs János

Balázs János

www.balazsjanos.com

 
„…Olyan koncertet adott, amellyel végérvényesen felzárkózott a legnagyobbak közé!  Bámulatos képességekkel bír, bekebelezi, űzi, hajtja, ízekre szedi a klaviatúrát, megeszi a zongorát reggelire, felül a hangokra, mint egy szuperszonikus repülőre. És nem kalapácsos gyilkos, mert minden, amit játszik, muzikális, sokszínű, él és szerethető. Tud költői is lenni. Hihetetlen, amit Balázs János művelt, meghazudtolta a fizika törvényeit, a zongorabillentyűk maguk sem hitték el, hogy ilyen gyorsan tudnak mozogni, ha muszáj nekik. Nincs pancsolás, nincs észrevehető melléütött hang, minden le van játszva, és az érthetőség és élvezhetőség határain belül marad. ...”

Devich Márton- Heti Válasz

A közönség szakmai részében persze akadt, aki a brávós vastaps vége felé azt mondta, "s a java csak most jön még". S valóban fantasztikus volt az, ahogy hivatalos zárásul Balakirev Iszlamej című keleti fantáziáját Balázs János előadta, a legbravúrosabb futamokat is ragyogó és hibátlan virtuozitással megszólaltatva, rám a legnagyobb hatást mégis azzal tette, hogy nemcsak fergeteges, de azért nem túlzó tempóval játszott, hanem gyakran jól kontrasztló dinamikával is, s a középrészben csodálatos költőiséggel is, úgyhogy a koncert utáni gratulációmban azt emeltem ki, hogy nagyon örülök, hogy megőrizte pécsi versenygyőzelme óta is a virtuóz és a költői játékmód kettősségét, melyért – ahogy az Örökös Tagság átvételekor is felidézték – Vásáry Tamás is Cziffra yörgyhöz hasonlítva is, felsőfokon elismerőleg nyilatkozott Balázs Jánosról, aki a közönség tapsait egy lírai Chopin noktürnnel és Vukán György Ragtimejával köszönte meg.

Kovács Attila- baralib.hu

Magas művészi színvonalú, brilliáns technikájú zongorázása egy olyannyira őszinte és spontán valami volt, hogy nem egyszer könnyeket csalt a közönség és egy két zsűritag szemébe is. Muzsikálása egy rendkívüli tehetség mindenkit magával ragadó megnyilatkozása, megnyílvánulása.

Bánky József zongoraművész

...Egészen fenomenális szerintem úgy zongorázik, még annál is jobban mint Cziffra György, egy olyan fenomén ami egyedi egész egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, és tényleg valami olyan különleges talán nem is tehetség, inkább zsenialítása ami predesztinálja, hogy egészen különleges karriert fusson be, és biztos is vagyok benne, hogy meg is lesz… az ember valósággal megijed tőle, hogy ilyen adottságai vannak. Hihetetlen egészen elképesztő. Ez olyan, mintha egy futóbajnok 300 km/h sebességgel fut… egyszerűen Cziffra Gyuri volt olyan, hogy én mellette álltam a zongoránál amikor játszott, de nem tudtam kivenni hogy mit játszik olyan gyorsassággal zongorázott. János is ezt csinálja és ezt egy olyan-olyan könnyedséggel teszi, nem egy sportot csinál belőle, hanem élvezi, és közönség is magán kívül van amikor hallgatja....

Neki megvan a maga egyénisége, és többet is tud adni, mint Cziffra György az én számomra teljesen korlátlan az Ő tehetsége….!

Vásáry Tamás Liszt és Kossuth dijas zongoraművész-karmester (2007) 

Nem kisebb dologra vállalkozik a huszonkét éves Balázs János, mint arra, hogy meghódítja a Chopin életművet, s ezáltal, mondhatjuk, a zongorairodalom egyik kimagasló hegycsúcsát. Cziffra György szellemi örököse – a 2004-es Nemzetközi Cziffra Zongoraverseny és a Pécsi Nemzetközi Liszt verseny első helyezettje – jelenleg a Liszt Akadémián tanul, s kevesen vannak a legifjabbak mezőnyében, akik ilyen tehetséggel tudnák megszólaltatni Chopin műveit. Érzékenységével, lenyűgöző hangszeres tudásával, s főként a romantika kora iránti rendkívüli elkötelezettségével Balázs Jánost minden arra predesztinálja, hogy a jövő nagy Chopin – játékosát tiszteljük benne.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (2009) 

...már most napjaink egyik legkiválóbb magyar zongoraművészévé nőtte ki magát, nemcsak generációja tagjai közül. Játékát hallgatva először magával ragadott eleganciájának – Buñuelt idézve – „diszkrét bája”, majd, hogy korát meghazudtolóan tud a prousti „eltűnt idő nyomába” eredni Beethoven és Chopin műveivel, a koncert második felében pedig Liszt-művekben bizonyította bravúros, könnyed virtuozitását, összességében pedig egy „Vásáry Tamásba oltott Cziffra György” volt Balázs János, aki ki- és felemelte egy magasabb régióba a közönséget a hétköznapi idő nyomasztó egyhangúságából.

Kovács Attila írása a pécsi Eozin Magazinban, 2013.

A verseny során számos, maradandó élményt nyújtó produkciót hallhatott a zsűri. A négy fordulón át egyértelműen kirajzolódott, hogy csupán egyetlen versenyző maradt, nevezetesen a 88-as születésű Balázs János, aki tehetségével leginkább megfelelt a versenyen megkövetelt szigorú szakmai elvárásoknak, és így a legjobb versenyzőként méltán nyerhette meg az első díját.

A válogatóban a fiatalember stílusérzékenységéről tett tanúbizonyságot Bach illetve Mozart játékával. A zongorista képességeit igen próbára tevő , Liszt legnehezebb Transzcendens etűdjének, és Paganini etűdjének, a Lidércfény, és a La campanella bámulatosan könnyed és virtuóz a zsűri a verseny nagy produkciójaként értékelte.

János játéka belső muzikalitásáról tanúskodott a Schumann dalátirat, a Widmung előadásakor.

Az elődöntő műsorán gyorstanulásban szintén ő bizonyult a legjobbnak, a verseny előtt egy hónappal kiküldött – ám addig a versenyzők számára ismeretlen – kötelező Liszt mű előadásában, míg a Villa d’Este szökőkútjai érzékeny kivitelezéséről árulkodott, addig a 10. magyar rapszódia magyaros virtusa, valamint az – ismételten a verseny nagy számai közé sorolt spanyol rapszódia hihetetlenül briliáns előadása Cziffra György híres Liszt játékát idézte fel bennünk.

A verseny döntőjében Liszt Á-dúr zongoraversenye előadása után egyértelművé vált, hogy mind az egyes produkciókat összehasonlítva, mind azokat összességében vizsgálva, a zsűri a verseny 1. díját - Teljes egyetértésben – Balázs Jánosnak ítélte oda. Az eredmény különleges érdekessége, hogy – csupán 16 évesen – éppen ő volt a verseny legfiatalabb versenyzője.

Balázs János volt az, aki zenei mondanivalójával, játékának mélységével, virtuozitásával, muzikalitásával, leginkább közeli tette meg azt a liszti szellemiséget, amelyet a nagy szerző egész életművével örökségeként ránk hagyott.

Király Csaba Liszt díjas zongoraművész (2006)